Tuesday, May 25, 2010

perjalanan misteri ke ruang angkasa

Berikut ini adalah bukan pertanyaan hipotetis. Hal ini nyata!


Mari kita bayangkan pesawat luar angkasa besar telah dibina - Saya akan menceritakan kepada kamu di mana pesawat luar angkasa yang sama dapat dijumpai dalam sekejap. pesawat ini dapat membawa 500 penumpang ke mana saja di alam semesta dengan had laju yang sangat tinggi. Anda bertuah jika terpilih sebagai salah satu penumpang dalam pesawat luar angkasa maju. Setiap penumpang boleh melakukan apa pun yang mereka ingin lakukan di kapal ini ketika ia bergerak melalui ruang. Apa yang akan anda lakukan?

Adakah anda ingin menjadi orang yang menjaga dan menavigasi pesawat yang sangat berteknologi? Atau adakah anda jenis orang yang suka menjaga kesihatan para penumpang dan menjadi orang perubatan di atas kapal.

Hasil pendekatan yang baik! Mungkin anda ingin menjadi kapten kapal ini dan menetapkan semua perjalanan memuat kes kapal serta penumpang. Mungkin, beberapa dari anda mungkin ingin memulakan perniagaan di papan membuat kemenangan di akhir perjalanan.

jadi, anda tahu apa yang akan saya lakukan? saya akan berbincang dengan kapten kapal dan katakan bahawa saya ingin melakukan apa saja kecuali temenung tepi jendela melihat melalui teleskop dan teropong dan nikmati semua hal-hal aneh dan misterius yang terapung seperti yang kita masuk ke ruang angkasa lepas. Bagaimana tentang itu? Ingin bergabung dengan saya dan menghargai semua hal baru yang datang? saya bertanya soalan yang sama untuk saya kelas Fizik Quantum daripada 100 pelajar baru-baru ini dan dengan semangatnya "ya" dari pelajar yang setiap kalinya saya mengajukan soalan akan berdiam diri.

Sekarang mari kita bayangkan angkasa adalah sedikit lebih besar. Jauh lebih besar. Katakan kapal angkasa itu boleh membawa penumpang lebih banyak. Bukan 500 atau 5000 tetapi 5 bilion penumpang. Dan saya menanyakan pertanyaan yang sama. Apa yang akan anda lebih suka lakukan di seperti sebuah pesawat ruang angkasa? Adakah anda masih akan bergabung dengan saya di tepi jendela dan kaji semua perkara hebat yang tejadi.

Sebuah pesawat ruang angkasa yang boleh memenuhi penumpang sebanyak 5000000000 adalah sangat besar. Tapi bumi mempunyai 5 bilion dan ... ya kita benar berada di angkasa yang kita sebut bumi. Ruang angkasa ini adalah kepunyaan kita dalam sistem suria perjalanan melalui alam semesta senantiasa meluas yang menurut Big Bang bergerak semakin jauh dari jirannya - seperti dua titik di permukaan sebuah belon berkembang.

Mungkin spesies awal Homo habilis, Erectus Homo dan tentu saja Homo sapiens hidup (kita) selepas makan malam mereka akan duduk dimana "tempat mereka tinggal" dan mendongak ke langit dan tertanya-tanya kenapa mereka disini, iaitu bumi ataupun dunia .


Jadi apa tujuan saya?

saya masih mengajukan soalan yang sama hari ini. Sebagai penumpang pesawat luar angkasa yang besar, anak-anak kita mengajukan banyak soalan pada usia awal mereka tapi kurang menanya saat mereka tumbuh lebih dewasa. Mereka kurang ghairah untuk mengejar dan memahami sifat semula jadi, maksud saya ilmu asas - matematik, fizik dan astronomi, kimia, biologi dll. Tentu saja subjek lain yang sama pentingnya bagi kebaikan ruang angkasa ini.

The Homo sapiens sekarang mungkin terlibat dalam begitu banyak "urusan yang kompleks" dan lupa untuk menanyakan soalan asas tentang alam. Sebahagian besar teknologi sekarang kita adalah hasil dari generasi yang mencari soalan mahupun jawapan mempunyai tentang alam - hal-hal yang melepasi sempadan ruang angkasa besar kita - yang pantas difahami oleh minda hebat seperti Newton dan Einstein. Sebagai umat manusia terbatas untuk memahami alam, misalnya nanoteknologi, nanobiology, elektronik ditambah atom molekul, proton, quark-pesona, aneh, keindahan dan ke bawah, gluon, meson, lepton dll. Akan lebih ramai lagi penumpang duduk ditepi tingkap dan memastikan keindahan carta yang memenuhi ruang angkasa ditemui.

Jadi untuk semua anak-anak anda dan yang telah dewasa di luar sana,, mari kita bergabung dengan genius-genius dan fikiran tentang masa lalu, sekarang dan juga masa depan dan berdirilah disempadan dalam menerokai perjalanan misteri ke ruang angkasa.

group work ;
'aniqa, effa, fieza

No comments:

Post a Comment